Keresés...

Az ipar napjai Debrecenben

Akár repülőtér-üzemeltetői továbbképzést is indíthat a jövőben a Debreceni Egyetem Műszaki Kara, hangzott el az intézmény gazdaságfejlesztést középpontba állító konferenciáján.


A Műszaki Kar és Debrecen város önkormányzatának rendezésében kétnapos szakmai találkozót szerveztek az oktatás, a városirányítás, az iparkamara és a vállalatok részvételével a Debreceni Egyetemen, amelynek kiemelt kérdése volt október13-án délelőtt, hogy az egyetem mivel tud hozzájárulni a város gazdaságfejlesztő, beruházás-ösztönző tevékenységéhez, hogyan hat az oktatás a város és a régió versenyképességére.

Szilvássy Zoltán rektor a konferencián emlékeztetett arra, hogy a Debreceni Egyetem, négy-öt évvel megelőzve a modell országos elterjedését, szoros ipari együttműködési rendszert fejlesztett ki, felismerve, hogy a gazdaságfejlesztés előmozdítója a tudás alapú szemlélet.

"A kis- és középvállalkozások esetében a versenyképesség egyértelműen az egyetemen múlik, hiszen onnan érkeznek a szakemberek a cégekhez. Tudományos fokozattal rendelkező, saját kutatói és fejlesztői csapattal ez a szektor nem rendelkezik, így rá van utalva az egyetem tudásbázisára."

Debrecen polgármestere, Papp László is azt hangsúlyozta, hogy a város jövője szempontjából az oktatás nagy jelentőségű, 80 ezres diáksága van Debrecennek, a munkahelyteremtő kezdeményezések pedig erre a szakképzet munkaerőre építenek. A polgármester a Debreceni Egyetem Műszaki Karán bejelentette: 2020-ig évi 500 millió forintot fordít az önkormányzat beruházás-ösztönzésre. Hozzátette: A város vállalja, hogy az egyetemen is oktatott hiányszakmák iránti érdeklődés fokozására ösztöndíjalapot hoz létre a következő költségvetési évben. Póser Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője hangsúlyozta, hogy akkor lesz magasabb jövedelme a lakosságnak, ha több cég települ a városba. Az ügyvezető hozzátette: 2050-re 250 ezres lakosú várost szeretnének fejleszteni Debrecenből.

Ha egy iparvállalat új egységet alakítana ki a városban, elsődleges lesz számára a helyben elérhető, képzett munkaerő, közép- és felsőfokon is olyan tudást kell biztosítani, ami megfelel a piaci igényeknek. A Műszaki Kar gyakorlatorientált képzéseivel nemcsak a hallgatók elhelyezkedési esélyeit tudja megkönnyíteni, de kedvez a vállalatoknak és a városnak is, a mérnökök jelenléte új beruházókat ösztönözhet arra, hogy Debrecenben bővítsenek.

Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja a szakmai találkozón előrevetítette, hogy a mérnöki mesterszakokon ipari partnerekkel elindulhat az úgynevezett kooperációs képzés, amelyben egy félévnyi időt a cégeknél töltenek a hallgatók.

"A Liszt Ferenc repülőtérrel is tárgyaltunk egy új továbbképzési szakról: repülőtér-üzemeltető mérnökökre lenne a légikikötőnek szüksége" – tájékoztatott Szűcs Edit.

A Debreceni Egyetemen mérnökképzéseket a Természettudományi és Technológiai Kar is indít, Pintér Ákos dékán előadásában kitért arra, hogy jövőre a biomérnök szakon is elindítanák a duális képzést.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, hogy hogy egy nemzetközi elemzés szerint az ország versenyképességének fontos jellemzője az oktatás. – Ahol a felsőoktatás és szakképzés színvonala kiemelkedő, ahol erős a makrogazdasági környezet, ott a gazdaság szárnyal – fogalmazott a kamara elnöke.A Műszaki Kar és Debrecen város önkormányzatának rendezésében kétnapos szakmai találkozót szerveztek az oktatás, a városirányítás, az iparkamara és a vállalatok részvételével a Debreceni Egyetemen, amelynek kiemelt kérdése volt október13-án délelőtt, hogy az egyetem mivel tud hozzájárulni a város gazdaságfejlesztő, beruházás-ösztönző tevékenységéhez, hogyan hat az oktatás a város és a régió versenyképességére.
Akár repülőtér-üzemeltetői továbbképzést is indíthat a jövőben a Debreceni Egyetem Műszaki Kara, hangzott el az intézmény gazdaságfejlesztést középpontba állító konferenciáján.
 
Elejére!