Keresés...

A Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič kijevi látogatása alkalmából energiapolitikai megbeszéléseket folytat

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke ma hivatalos látogatást tett az ukrajnai Kijevben.


Napirendjén számos energiapolitikai kérdés szerepelt. A Verhovna Rada elnöke, Andrij Parubij, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, Hennagyij Zubko miniszterelnök-helyettes és regionális fejlesztési miniszter, valamint Ihor Naszalik energiaügyi miniszter találkozott Šefčovič alelnökkel, aki a találkozók során hangsúlyozta: Ukrajnának folytatnia kell a megkezdett reformokat. Az alelnök azt is megerősítette, hogy az Európai Bizottság készen áll a földgázellátással kapcsolatos, mindeddig sikeres háromoldalú tárgyalások folytatására.

Az ukrán reformok továbbviteléről Šefčovič alelnök a következőket mondta: "Folytatni kell az ukrán gazdaság modernizálására irányuló reformokat, ami a fogyasztók és a vállalkozások szempontjából is előnyös, és lehetőséget teremt a magasabb életszínvonal elérésére. Ezért örülök az ukrán kormány azon döntésének, hogy különválasztja a Naftogaz tevékenységeit. Ezt a döntést mihamarabb és következetesen végre kell hajtani az elkövetkezendő hónapok folyamán. Ugyanakkor Ukrajnában hatalmas energiahatékonysági és megújulóenergia-lehetőségek rejlenek: ha Ukrajna az uniós átlagra emelné energiahatékonysági szintjét, több energiát takaríthatna meg, mint Spanyolország teljes éves fogyasztása. Ukrajna ily módon akár energia-exportőrré is válhat."

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság felkészült a megfelelő Energiahatékonysági Alap év vége előtti létrehozásának támogatására.

Azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság kész folytatni az idei téli időszak gázellátásával kapcsolatos háromoldalú tárgyalásokat, melyeken Ukrajna, Oroszország és a Bizottság vesz részt, Šefčovič alelnök így nyilatkozott: "Szeretnénk folytatni a földgázellátással kapcsolatos, mindeddig sikeres háromoldalú tárgyalásokat Ukrajna, Oroszország és a Bizottság között. Ez a fórum már bizonyított: jobb, ha minden fél együtt, egy asztal köré ül le. Oroszországnak mint exportőrnek, Ukrajnának mint tranzitországnak és az EU-nak mint a legnagyobb importőrnek közös érdeke a kiszámíthatóság. Továbbra is a háromoldalú fórum a legalkalmasabb a közeledő téli fűtési szezon földgázellátásának megvitatására. Ezért örömmel tekintek a következő hetekben az orosz hatóságokkal való találkozások elé."

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke ma hivatalos látogatást tett az ukrajnai Kijevben.

 
Elejére!