Keresés...

Nincs szükség változtatásra az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési rendszerben

A magyar Országgyűlés 2015 decemberében visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre korábban egységesen alkalmazott, egy ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettséget, így az Európai Bizottság élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos legutóbbi döntése nem igényel Magyarországon újabb változtatásokat.


A Földművelésügyi Minisztérium korábban azért kívánt áttérni a progresszív díjfizetési formára, mert az óriási forgalmat lebonyolító multinacionális nagyvállalatok élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentenek, mint a kevesebb árutételt értékesítő társaik. Hiszen egy esetlegesen hibás termék megjelenése - a gyors árumozgás, a nagyobb vásárlólétszám és az egyszerre nagyobb tömegű áru értékesítése miatt – nagyobb kockázatot jelent. A fentiek miatt e szektor felügyelete jelentősebb ellenőrzési kapacitásokat köt le.

Fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettség nem minősül adónak, az az európai élelmiszerjog alapján fizetendő szolgáltatási díj.


 
Elejére!