Keresés...

Karácsonyi jó hír a tanyán élők számára, hogy 360 pályázat nyert az idei 1,4 milliárd forintos tanyafejlesztési alapból támogatást - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

   
Fazekas Sándor hozzátette: a fél évtizedes Tanyafejlesztési Program jövőre is folytatódik, 1,2 milliárd forint jut rá. A pályázat iránt komoly érdeklődés mutatkozik mind a tanyán élő gazdálkodók, mind az önkormányzatok részéről.
   
A program többletlehetőséget jelent a tanyán élők számára termékeik piacra juttatásához, gazdálkodásuk, infrastrukturális lehetőségeik fejlesztéséhez, emellett megvalósulhatnak közlekedési fejlesztések is a segítségével. Örvendetes tény - húzta alá a miniszter -, hogy növekszik a tanyán élők száma, ami most 300 ezer főt jelent.
   
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta: az idei pályázati kiírás - a korábbiakhoz hasonlóan - négy célterülettel jelent meg. Pályázni lehetett települési és térségi fejlesztések támogatására, 500 millió forintos kerettel.
   
A villamos energiaellátás fejlesztésére az önkormányzatok 50 millió forintig terjedő támogatást igényelhettek 90 százalékos támogatási aránnyal, a 100 százalékos támogatású vízminőség-vizsgálatokra 5 millió forint volt a legmagasabb pályázható összeg, míg a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére 2-4 millió forintot lehetett igényelni, 90 százalékos támogatással.
   
A tanyagazdaságok fejlesztésére több mint 400 millió forint állt rendelkezésre. Ebből támogatást kaphattak a gazdálkodók az állatállomány kialakítására, az állomány bővítésére, a szükséges szaporítóanyag biztosítására; továbbá a lakó- és gazdasági épületek felújítására, az egészséges ivóvíz biztosítására. Az igényelhető támogatás felső összege 3 millió forint volt, 75 százalékos támogatási aránnyal. A fiatalgazdák esetében a támogatás mértéke elérhette a 90 százalékot.
   
A tanyagazdaságok indító támogatására mintegy 150 millió forint állt rendelkezésre az alapban. A villamos energiaellátás fejlesztésére a gazdálkodók egyénileg is pályázhattak támogatásért. Erre összesen 170 millió forintot biztosított a program. Az igényelhető támogatás maximális mértéke 10 millió forint volt, 100 százalékos támogatással. A kormány szeretné, ha 2020 végéig valamennyi magyarországi tanyán lenne áram - mondta az államtitkár.
   
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy eddig az idén érkezett a program keretében a legtöbb pályázat, 1735, amelyekből 360-at bíráltak el pozitívan. A támogatottak listáját elektronikus formában teszik közzé a Hermann Ottó Intézet honlapján illetve a kormányzati portálon a döntést követő 10 napon belül, de a nyerteseket írásban is értesítik. A program ötéves működése során 1440 pályázatot támogattak.
 
Elejére!